Младши сътрудник от главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ при Министерството на икономиката и негов съучастник са били арестувани по обвинение, че са мамили кандидат-бенефициенти по програма "Енергийна ефективност", съобщиха от прокуратурата.

Съучастникът, който бил много пъти осъждан, в това число и за престъпления против собствеността, се представял за длъжностно лице от икономическото ведомство.

Акцията на ДАНС се провела под ръководството на Специализирано звено „Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура.

Разследването започнало на 9 октомври по сигнал от министъра на икономиката до председателя на ДАНС. Проверката била извършена от агенти от дирекция „Финансова сигурност“.

В хода на разследването до момента станало ясно, че служител на Министерството на икономиката и негов съучастник са мамили кандидат-бенефициенти по процедура „Енергийна ефективност“. Пред тях те твърдели, че са в състояние да им съдействат представените от тях проекти да получат максимално безвъзмездно финансиране срещу процент от сумата.

След разрешение на Софийски градски съд са били извършени претърсвания и изземвания на три адреса в София, един от които е в служебно помещение в Министерство на икономиката.

Там са намерени и иззети книжа и предмети, компютри и др., имащи значение за престъпната дейност.

Двамата са задържани за срок до 72 часа.