Точно в 04.00 ч. сутринта на 29 октомври ще преминем към астрономическото часово време, тоест, ще превъртим стрелките на часовника с един час назад, пише noviteroditeli.bg.

Така идната неделя ще спим 1 час повече!

Промяната се прави от години, за да използваме по-пълноценно светлата част на деня, да се намалят пътните инциденти и да пестим енергията, необходима за осветление. Но всъщност това, което се случва със сигурност е, че се гмурваме в сезона на мрачните настроения и депресиите.

А промяната на режима на децата и учениците, която се налага от само себе си, разбалансира малките повече и от нас.

Всяка година по същото време учени и лекари обясняват как превъртането на часовниците с един час назад в последната неделя на октомври стресира организма, защото обърква биологичния ни часовник. В медицината даже вече има термин за подобно състояние – десинхроноза (разминаване между биологичния и механичния часовник).

Установено е, че са ни нужни поне две седмици, за да свикнем с промяната и да преборим умората, сънливостта, да си възвърнем концентрацията и усмивките. Как да го постигнем? 

Планът е прост: отсега да започнем да напасваме обичайния си ритъм на живот към промяната. Постепенно да започнем да си лягаме малко по-рано и да си осигуряваме повече време за сън, за да не бъде преходът рязък, да опитваме да ядем по-витаминозна храна, да се занимаваме повече с любимите неща, които ви носят спокойствие и радост.

И да не пропускаме нито единн шанс да си набавяме така необходимия витамин D, улавяйки всеки възможен слънчев лъч с разходки на открито.