Наскоро разбрал, че е спечелил Нобеловата награда за физика през 1921 г., известният учен Алберт Айнщайн бил на лекционна обиколка в Япония, когато получил съобщение от  местен куриер. По неясни причини физикът дал бакшиш на куриера не в брой, а под формата на кратки бележки, които изглежда съдържат съвета на Айнщайн как да живеем щастлив живот.

Една от бележките, подписана и датирана от канцеларията на хотел „Империал” в Токио през 1922 г., гласи: „Един спокоен и скромен живот носи повече щастие, отколкото стремежът към успех, съчетан с постоянно неспокойство”. Текстът е на немски, който е родният език на физика.

Тази бележка, както и друга, написана на бял лист, гласяща: „Където има воля, има начин”, били подарени на този пощальон преди 95 години и днес се продават в аукционна къща в Йерусалим, като наддаванията започват от около 5000 долара. Продавачът на писмото, който е роднина на куриера, който го е получил, разказва, че Айнщайн е казал на получателя: „Може би, ако си късметлия, тези бележки ще станат много по-ценни, отколкото просто обикновен бакшиш.”

Други размишления на световноизвестния физик под формата на писма, написани през 50-те години на английски, бяха продадени на търг миналото лято за общо 210 хил. долара. Най-скъпо беше послание на Айнщайн към негов бивш колега от Принстънския университет  - то беше продадено за 80 хил. долара. „Ако Бог е създал света, първостепенната му грижа със сигурност не е била да го направи лесноразбираем за нас”, беше посланието тогава.