Учебниците да се отпечатват на по-лека хартия, а по-големите да се разделят на две половини. Това са част от предложенията, които са обсъдили представители на образователното ведомство и на издателите. Целта е ученическите раници да станат по-леки, а темата беше провокирана от писмото на петокласничката Теодора Божкова до Агенцията за закрила на детето, която се оплака от тежката си чанта.

Едно от предложенията е учебниците над 64 страници да се разделят на 2 части. Трябва обаче внимателно да се преценят плюсовете и минусите на това, коментира директорът на Дирекция "Учебници и училищна документация" към МОН Пенка Иванова:
 
При всички случаи това ще олекоти ученическата раница, но със сигурност ще оскъпи цената на комплекта, който ние предоставяме за безвъзмездно ползване на учениците“, каза Иванова.

Друга идея, целяща олекотяването на раниците, е да се даде възможност учебниците да се отпечатват и върху обемна хартия, защото въпреки наименованието „обемна“, тя е по-лека. Това обаче също има негативни страни.
 
„Тогава, пък, ще се занижи качеството на печата. При обемната хартия пак се получава цветен печат, но вече цветовете са вече може би малко по-приглушени“, допълни експертът.

Има и предложение учителите да разполагат с електронния вариант на учебника и с него да преподават в час. Идеята е в този случаи съответният учебник да не се носи в училище.
 
„Друго, което коментираме, е осигуряване на шкафчета за учениците, за да може в тях те да оставят поне част от тези учебници. Има такива, които могат да се оставят в училище, например скицникът за рисуване. Беше дадено предложение и да търсим възможността за закупуване на минерална вода, за да се спести тази тежест, която слагат родителите в раницата“, допълни директорът на Дирекция "Учебници и училищна документация" към МОН.

Много е важно самата раница да е лека, както и родителите да следят внимателно какво слага детето в нея, съветва още Пенка Иванова. Всички предложения предстои да бъдат обсъдени.