Анти-тръстови регулатори на Европейския Съюз обискираха офисите на автопроизводителя БМВ в петък. Действията на регулатора се считат за удар по германската автомобилна индустрия, която вече беше засегната от скандала „Дизелгейт“, предава AFP, позовавайки се на информация от източник, който е запознат с въпроса.
От Европейската комисия, която отказа да потвърди кои компании са замесени, публикуваха съобщение, в което заявиха, че инспекцията е свързана с „подозренията, че няколко германски автопроизводители са нарушили антитръстовото законодателство на ЕС, забраняващо създаването на картели и прилагането на ограничителни бизнес практики“.
Агенция „Фокус“ припомня, че скандалът, известен като „Дизелгейт“ се разрази през есента на 2015 година, след като бе разкрито, че Фолксваген е оборудвал 11 милиона дизелови автомобила в света със специален софтуер за манипулиране на показателите за отработени газове при проверка. Срещу най-големия европейски автопроизводител, обединяващ 12 марки, сред които Ауди, Порше и Шкода, бяха заведени наказателни разследвания, някои от които продължават и до днес.