Генералният секретар на Интерпол Юрген Щок заяви днес в Сараево, че заради завръщането на джихадистите и поражението им в Ирак и Сирия международната ситуация и състоянието на сигурността се променят и това изисква от всички да си сътрудничат по-добре и да разменят данни, предаде Танюг.

След среща в Сараево с босненския министър на сигурността на Босна и Херцеговина Драган Мектич и директорите на полицейските агенции в страната Щок каза на пресконференция, че заплахите от международния тероризъм, организираната престъпност и кибер престъпността на международно ниво са по-големи отпреди.

"Тези заплахи са много комплексни и нито една страна не е в ситуация сама да се справи с тях. Заради терористичните заплахи и нападения, които стават във всички краища на света, службите за прилагане на закона, полицейските агенции наистина са в ситуация да трябва да използват създадените мрежи на полицейските агенции. От тази перспектива искам да похваля Босна и Херцеговина и централната роля, която полицейските сили в страната имаха в съвместните операции, особено що се отнася до незаконната търговия с огнестрелно оръжие", каза Щок.

Той подчерта, че всички гранични пунктове на Босна и Херцетовина са включени в системата на Интерпол, което им дава достъп до всички бази данни.

Мектич каза, че е разговарял с Щок за развитие на сътрудничеството между страната и Интерпол и за необходимостта Босна и Херцеговина да изпрати свой офицер в централата на организацията.

Мектич предупреди, че сега, след поражението на Ислямска държава, част от джихадистите ще се връщат в Европа, включително в Босна и Херцеговина, и страната разчита да получава информация от Интерпол за радикални екстремисти.