Около 3000 машини е предвидено да поддържат републиканската мрежа през зимните месеци. Това сочат одобрените планове на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Зимното поддържане на пътищата се въвежда най-рано от 1 ноември в зависимост от метеорологичните прогнози.

Директорите на пътните управления следят предвижданията на метеоролозите по райони и са готови да предприемат необходимите действия за обработка на настилките и по-рано, ако се налага.

Заради големите разлики в температурите в светлата и тъмната част на денонощието през последните седмици от АПИ предупреждават водачите и шофьорите да подготвят автомобилите за движение при зимни условия своевременно.

Причината е, че макар през деня температурите да са високи, по планинските проходи и усойните места рано сутрин е възможно да се образуват поледици и настилките да са хлъзгави, пише "Монитор".

Според експерти от пътния бранш зимното поддържане на шосетата с химикали срещу заледяване е около 10 пъти по-скъпо в сравнение с разхвърлянето на луга.

Отделно използването на синтетичните противозамръзващи реагенти е забранено по пътища минаващи близо до вододайни зони, а също така и около природни резервати.

По данни на АПИ прогнозните средства за зимно поддържане на републиканските пътища през следващите месеци са между 65 и 80 млн. лв.

Регионалният министър Николай Нанков уточни, че има пари колкото са необходими.

"Надяваме се зимата да не е толкова тежка, за да се спести ресурс за пътни ремонти", коментира министърът.

Спрямо изискванията за почистване пътищата са разделени на четири групи, според трафика. Така максималният срок за провеждане на снегопочистването - от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на шосетата до постигане на изискванията, за ниво А е 2 часа, за Б – 3 часа, за В – 5 часа, и Г - 8 часа.