"Същият ли е южният фланг на НАТО с тези отношения, които имаме между големите европейски държави и Турция? Това стабилен южен фланг ли е? Защо трябваше да се скъсат всички отношения с Турция?"

Тези въпроси зададе премиерът Бойко Борисов на конференцията за обща европейска отбрана, която се провежда в София.

Преди шест месеца в Съвета на ЕС никой не говореше за европейска отбрана, когато аз предложих колективно членство в НАТО. Сега виждаме съюз Китай, Индия, Русия, Иран и Турция, каза още Борисов. И запита какво ще стане, ако дипломацията не успее да си свърши работата.

Сегашното правителство за първи път обвързва модернизацията на армията с производство на новата бойна техника в българскш заводи, заяви Борисов. Нуждите обаче са по-големи от трите известни проекта за бронирани машини, самолети и кораби, отбеляза премиерът. Хеликоптерите Кугар и Пантер са купени без никакво въоръжение, ракетите на България също трябва да бъдат обновени, отбеляза той.

Задължително при покупката на нови бронирани машини и кораби ще участват български военни заводи, отбеляза пък министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Трите проекта обаче не решават проблемите, отбеляза той. Според Каракачанов трябва да се подържа и старата съветска техника.