Специализираният наказателен съд е оставил в ареста за постоянно двама мъже и една жена участници в престъпна група. Лидерът на групата, български гражданин от сирийски произход, бил с основно участие във въоръжените формирования на Ислямска държава, съобщиха от прокуратурата.

При разследване на ГДБОП, ДАНС и спецпрокуратурата е установено, че лицата са свързани с производство и разпространение на тютюн за наргиле и тероризъм. Тютюнът е бил предназначен за продажба в България, Холандия, Германия и Франция. Според прокуратурата обаче, тази дейност е служила като прикритие и основен източник на финансиране на групата.

Акцията по задържането на групата се е провела още на 29 септември. Като на лидерът й е повдигнато обвинение за тероризъм. Той се е установил у нас, а през 2008 г. е получил българско гражданство. През лятото на 2013 г. се е присъединил към армията на Ислямска държава, на територията на Сирия, като е взел активно участие в бойните действия, като фигура с ръководни функции, обясняват от прокуратурата.

Разследващите са открили автентичен документ, подписан от един от лидерите на ИДИЛ, удостоверяващ принадлежността на задържания към организацията и даващ му право на свободен достъп и неограничено преминаване по цялата линия на водените бойни действия.

По информация от прокуратурата, мъжът се е върнал обратно в България през 2016 г., като не е прекъсвал връзките си с ръководните органи и лица на Ислямска държава. Впоследствие е организирал престъпна група за производство и разпространение на тютюн за наргиле, без законовото разрешение за това.