Министерството на енергетиката провери готовността на "Електроенергиен системен оператор" АД и на трите електроразпределителни дружества, съобщиха от министерството.

На случаен принцип са проверени енергийни обекти в Горна Оряховица, Велико Търново, Севлиево, Габрово, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Нова Загора, Сливен, Чирпан, Дупница, Благоевград, Кресна, Симитли, Сандански, Перник и Радомир.

Контролните органи на МЕ установиха, че в подстанциите са изпълнени всички необходими мероприятия, свързани с подготовката им за есенно-зимния сезон. Няма забележки по отношение на въздушните електропроводни линии за високо напрежение, като всички проверени електропроводи, преминаващи през горски територии, са с добре поддържани просеки.

Сервитутните зони около въздушните електропроводи за средно напрежение са почистени, до края на месеца предстои да бъдат премахнати клони на единични дървета, намиращи се в близост до въздушни линии за ниско напрежение.

Съоръженията в обслужваните от трите електроразпределителни дружества възлови станции и трафопостове са преминали годишния профилактичен преглед и са подготвени за работа при зимни условия.

Трите ЕРП-та и ЕСО са организирали работата на аварийни екипи, които са на денонощно разположение и се покрива цялата територия на страната. Екипите са оборудвани с високопроходими автомобили и всички необходими материали за извършване на неотложни аварийно-възстановителни работи.