Пет политически партии - Демократи за Силна България/ Нова Република, "Да,България", Зелените, БЗНС и ДЕОС поискаха оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Това става ясно в официално писмо до медиите, изпратено от прессцентъра на ДСБ.

Причината е "недопустимият ултиматум", които Симеонов отправи към медиите след скандала с журналиста от Нова ТВ Виктор Николаев. „Напълно недопустимо е чрез пресслужбата на българското правителство да бъде отправян ултиматум, до която и да е било българска медия”.

"Още по-неприемливо е опитът за сплашване на българските медии да се случва под прожекторите на предстоящото Председателство на Съвета на ЕС. Този опит е част от поредица действия, подравящи устоите на демокрацията в страната ни. Особено притеснителен е и фактът, че заплахите срещу медиите се отправят от висшата инстанция на изпълнителната власт", пише още в изявлението.

Вярваме, че всички български граждани, които споделят ценностите на свободното общество и демокрацията, подкрепят независимостта на българските медии. Отговорност на всеки свободен гражданин е да защитава и отстоява свободната журналистика. Без нея свободата на всеки от нас е просто дума без стойност, която може да бъде изтрита от всеки с достатъчно власт и пари."

Според тях този случай е демонстрация на това, че кабинетът „Борисов” 3 „не зачита основните принципи на демокрацията, нито ценностите, на които се основава Европейският съюз”.

„Нищо по-малко от оставката на вицепремиера Валери Симеонов, не може да бъде решение на ескалиращата политическа криза в страната”, се казва още в писмото, изпратено от партиите.