Заседание на Консултативния съвет за национална сигурност ще се проведе при държавния глава Румен Радев. Темата ще бъде създаване на работещ модел за борба с корупцията.
Това е второто заседание на КСНС, свикано от Румен Радев. Първото беше посветено на превъоръжаването на армията.

Досега и ГЕРБ, и БСП излязоха със свои антикорупционни законопроекти. Според текстовете на управляващите ще бъде създаден нов антикорупционен орган, в който механично ще се влеят няколко структури, сред които комисията за конфискация на имущество и БОРКОР. Социалистите пък предлагат да бъде създадена специална агенция "Антикорупция".

Още в предизборната кампания Румен Радев даде заявка, че проявява интерес към темата за борбата с корупцията. А като президент се застъпи за единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта.

"Не виждам достатъчно политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта. Според мен истинска съдебна реформа ще има, когато едновременно продължим усилията във всички направления, но най-важното, когато имаме единен орган, който да има изрични правомощия за борба с корупцията по високите етажи на властта. Трябва наистина тези хора, събрани в един екип, с достатъчно правомощия, с големи заплати да разровят всички крупни обществени поръчки, да гледат много внимателно в това, което се случва. Трябва да има справедливо решаване на много въпроси. Трябва дейността на този орган да дисциплинира нашата политическа класа", изрази мнение държавният глава през лятото.

Според Закона за КСНС членове на Съвета са председателят на парламента, министър-председателят, министрите на отбраната, вътрешните работи, външните работи и финансите, началникът на отбраната и председателите на парламентарните групи в Народното събрание.