От аналитичния център РАНД Корпорейшън (RAND Corporation в американския щат Калифорния), назоваха неконтролируемото разпространение на хиперзвукови ракети заплаха, способна да провокира мащабен конфликт, в частност Трета световна война. На този ексепертен доклад обърна внимание Motherboard, цитиран от lenta.ru.

Хиперзвуковите ракети, се казва в изследването, са способни да се придвижват със скорост над пет хиляди км/час. Съществуващите системи на противоракетна отбрана няма да имат време да реагират, се казва в анализа.

За създаване на хиперзвукови оръжия работят САЩ, Китай и Русия. От технологията се интересуват в Европа, Япония, Австралия и Индия. Аналитичният център РАНД предлага първите три страни да подпишат споразумение за неразпространение на хиперзвуковото оръжие. В центъра предполагат, че технологията може да се разпространи за по-малко от 10 години.

През септември вицепрезидентът по аеронавтика на Lockheed Martin Орландо Карвальо, при откриването на Международния аеротехнически конгрес и изложба в град Форт Уърт (щата Тексас, САЩ) заяви, че САЩ са на прага на хиперзвукова революция.

Припомняме, Lockheed Martin е американска компания, специализирана в областите на самолетостроенето, авиакосмическата техника, корабостроенето, автоматизацията на пощенските служби и летищната логистика. Седалището ѝ се намира в град Бъдезда, САЩ.