Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че е подложен на мащабна организирана клеветническа кампания от най-големите медии в страната и поиска извинение от Нова телевизия, bTV, БНТ и БНР.

Повод за реакцията му е разговорът вчера с телевизионния водещ Виктор Николаев. Симеонов предупреди водещия да не се опитва да клати държавата заради въпросите му по "Кумгейт", което предизвика коментари в медиите.

"За втори път от приемането на вицепремиерската длъжност съм подложен на мащабна организирана клеветническа кампания от най-големите медии в страната", пише в позицията на Валери Симеонов, разпространена от правителствената информационна служба.

"Не мога да приема, че някой друг, освен органите на правосъдието, ще раздават присъди, оценки и квалификации или пък ще си присвоят правото да говорят от името на цялата журналистическа общност", заявява Симеонов.

По думите му е организирана срещу него клеветническа кампания и всеки зрител може да види, че "това е грозна лъжа и сталинистко заклеймяване".

"По тази причина, настоявам незабавно да получа извинения от Нова телевизия, bTV, БНТ и БНР. В противен случай ще защитя правата си по съдебен път", настоява Симеонов и им дава срок от 24 часа да го направят.

"Свободата на словото не е право само на журналистите, свободата на словото е право и на всички останали граждани в едно демократично общество, в т. ч. и на политиците. Никой не може да ме накара да говоря по въпрос, по който не желая да коментирам или който считам, че е глупаво или опасно за националната сигурност да се обсъжда в национален ефир. Това е мое човешко право и няма да позволя на никой да посегне на него", допълва вицепремиерът.