Организацията Международна кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN) е тазгодишният лауреат на Нобеловата награда за мир, съобщиха от Норвежкия нобелов комитет.

Отличието се връчва за работата на инициативата в „привличане на вниманието към катастрофалните последици от употребата на ядрени оръжия и за нейните новаторски опити да постигне основаваща се на договори забрана“ за използването им.

ICAN е група от неправителствени организации от 100 държави, която е основна сила в борбата за забрана и унищожение на ядрените оръжия.

Организацията е и водещ фактор в постигането на правна рамка за забрана на този вид оръжия. Тя стои и зад усилията за прилагане на Договора за забрана на ядрените оръжия, който през юли тази година беше подписан от 122 държави членки на ООН. След като бъде ратифициран от поне 50 от тях, той ще влезе в сила за всички страни по него.

Към момента нито една от деветте държави, притежаващи ядрено оръжие, не се е включила в споразумението.

По думите на председателката на Норвежкия комитет Берит Райс Андерсен световните ядрени сили трябва да започнат „сериозни преговори“ за разоръжаване.

„Тазгодишната награда за мир също е и призив към тези държави да инициират сериозни преговори, насочени към постепенното, балансирано и внимателно наблюдавано премахване на почти 15 000-те ядрени оръжия в света“, каза тя, цитирана от агенция „Франс прес“.

В своето съобщение от Нобеловия комитет заявиха, че в момента рискът от употреба на ядрени оръжия е най-голям от известно време насам и съществува реална опасност повече държави да се опитат да създадат подобни оръжия, посочвайки като пример Северна Корея. От Комитета посочват, че макар да има законови забрани за други опасни видове оръжия като мините, касетъчни боеприпаси, биологични и химически оръжия, подобна рамка по отношение на ядреното оръжие липсва.

„Със своята работа ICAN помогна за попълването на този законов пропуск. Важен аргумент във връзка със забраната на ядрените оръжия е неприемливото човешко страдание, което една ядрена война ще предизвика“, се казва още в текста.

В него от Норвежкия нобелов комитет допълват също, че се надяват следваща стъпка да бъде включването към Договора за забрана и на страните, притежаващи такова оръжие.

„Норвежкият нобелов комитет е наясно, че международната законова забрана няма да премахне сама по себе си нито едно ядрено оръжие и досега нито една от държавите, които вече притежават ядрено оръжие, нито техните най-близки съюзници, подкрепят договора за забрана. Комитетът иска да подчертае, че следващата стъпка към постигането на свят, свободен от ядрено оръжие, трябва да включва и въоръжените с такова страни“, се казва в текста.

С днешната Нобелова награда за мир приключва по-голямата част от т. нар. нобелова седмица. Остава да бъде връчена само отличието за икономика по името на Алфред Нобел, което ще стане в понеделник, 9 октомври.