Законът за мерките срещу прането на пари в този вид ще се използва от управляващите за политически цели. Това заявиха от БСП при гласуването на законопроекта на първо четене в парламента. От левицата смятат също, че според този текст службите и конкретно ДАНС нямат капацитет да разследват лица за пране на пари или финансиране на терористична дейност у нас.

Въпреки че беше подкрепен от всички парламентарни групи, законът получи сериозни критики от "БСП за България". В него има заложени репресивни модели, каза Красимир Янков:

Големият обхват ще даде възможност на държавата, разбирайте управлението на ГЕРБ, да използват целево за определени лица. С всяване на страх няма да управлявате дълго, дами и господа от ГЕРБ. Слагайки народа до стената, очаквайте, че той ще реагира на натиска, който оказвате!

От ГЕРБ са категорични, че промените са хармонизирани с евродирективата. 

Димитър Лазаров заяви:

Предизвикайте един референдум, съберете подписи България да напусне Европарламента. "БГ екзит" ли, как ще бъде - вие можете да съчинявате творения. Направете го!

Цветан Цветанов призова:

Моля ви, дръжте се сериозно. Знам колко е важно да направите съответното популистко изказване.

А Йордан Цонев от ДПС предупреди, че до второто четене на закона трябва да се приложат сериозни аргументи за неговия смисъл:

Парламентарната група на ДПС оттук нататък по тази тема ще бъде безкомпромисна. Четем директивата и четем разликата, и този, който я е направил, ще идва тук на трибуната да обяснява на народното представителство, на Народното събрание, на пленарна зала - защо ни вкарва в този мач. Всичко, което не е в директивата, няма да бъде подкрепено на второ четене.