Японският автомобилен производител Honda Motor Co планира да прекрати производството си в най-големия си завод в страна Sayama, префектура Сайтама, северно от Токио. Той ще затвори до 2022 г. като Honda ще консолидира продукцията в завода си Yorii в същата префектура.

Причината е за затварянето на най-големия завод е, че компанията се фокусира върху електрическите автомобили и други нови технологии, пише Reuters.

Производителят на автомобили е отчел слаби продажби на вътрешния пазар и заяви в сряда, че ще усъвършенства японските си операции, тъй като се нуждае от по-гъвкав подход към развитието и производството в лицето на ожесточената конкуренция на производителите на автомобили и технологичните компании.

"Тъй като ние се фокусираме повече върху електрификацията и други нови технологии, ние искаме да усъвършенстваме нашия опит в производството на автомобили в Япония и да го разширим глобално", каза на пресконференция главният изпълнителен директор Такахиро Хачиго.

След консолидацията Honda заяви, че заводът Yorii ще служи като основен център за разработване на технология за производство на електрически автомобили. Там ще бъде прехвърлена и по-голямата част от персонала на Sayama.

Докато производителят на автомобили съкращава капацитета си у дома, планира да отвори нов завод в Китай до 2019 г. Там компанията е видяла експлозивен растеж. Като цяло, световното годишно производство ще остане до голяма степен непроменено на около 5.6 милиона единици, каза още Хачиго.

Honda се е стремила да разшири продажбите си у дома през последните няколко години и е изправена пред силна конкуренция от популярните предложения, включително бензиновия хибрид Prius на Toyota Motor Corp и Nissan Motor Co.