Google представи на събитие в Сан Франциско снощи дългоочаквания наследник на смартфона Pixel. Основният акцент пада върху задната камера - само една, за разлика от голяма част от останалите флагмани, представени тази година.

Устройството обаче компенсира липсата с невероятно качество. Или поне това показват оценките на DxOMark, които отсъдиха, че Pixel 2/XL притежават най-добрата камера, слагана някога в телефон. Тя получава 99 точки за снимките си и 96 точки за видеозаписа. Общата оценка е 98, а примерни снимки и сравнение с конкурентните модели може да видите ТУК.

За сравнение - представеният преди дни iPhone 8 Plus получи 94 точки, а Samsung Galaxy Note 8 се нареди точно до него със същата оценка.

Pixel 2/XL имат 12.2 MP сензор с размер на блендата 1.8, оптична стабилизация и Portrait Mode, подобен на този, който Apple представи преди година.

Двата смартфона - Pixel 2 и PIxel 2 XL, са обновени с нови OLED екрани, сензори за пръстови отпечатъци и вече са водоустойчиви. За съжаление обаче рамките около дисплея останаха и в това поколение. По-малкият Pixel 2 е с размер на дисплея 5 инча и е произведен от HTC, а по-големият е с 6-инчов екран и е дело на LG.

Друга любопитна подробност е, че Google стана поредният производител, който последва Apple и премахна 3.5-милиметровият жак за слушалки.

И двата телефона са с процесора Qualcomm Snapdragon 835, 4GB RAM и 64 или 256 GB памет. В САЩ цените им започват от 649 и 849 долара съответно за двата модела. Повечето памет идва срещу 100 долара. В Европа цените ще започват от 800 евро за "малкия" модел. Pixel 2/XL идват с последната версия на Android - Oreo. И с обещанието за редовни обновления - едно от най-привлекателните качества на смартфоните на Google.

Google Buds

Google представи и нови безжични слушалки, за да компенсира липсата на жак в телефоните. Цената им е главозамайващите 159 долара и засега ще работят само с Pixel. Но те имат и едно специално качество - могат да превеждат до 40 езика благодарение на Google Translate.

Google Pixelbook

Компанията показа и новия си лаптоп от серията Pixelbook. Той може да се ползва и като лаптоп, и като таблет. Притежава 12.3-инчов тъчскрийн дисплей, а батерията му може да изкара до 10 часа с едно зареждане, твърдят от Google. Цената му е 999 долара в САЩ.