800 евро за възрастен и 400 за дете – това е тарифата за нелегално преминаване на българо-турската граница. Един от каналджиите разкри пред bTV как от години прекарва хора през браздата.

Близо до граничните села се работи активно и няколко пъти седмично се превеждат групи нелегални, казва той. Мъжът твърди, че от години се занимава с това и официалната информация за случващото се по границата не отговаря на истината.

Той знае на пръсти слабите места по границата. Разказва, че поема нелегалните от браздата с Турция и ги превежда до вътрешността на страната. Работи в група между шест и осем души, всеки със своя задача.

"Отиват двама човека на самата граница, трима остават отцепка, другите оставаме там, има двама с коли и още един - отцепка в населеното място. Според колите, ако имаме две коли, можем да вземем 15-16, ако сме с една – от 8 до 10", разказа мъжът.

Преди година вземали по 1000 евро на човек, но сега тарифата паднала.

За децата под 7 г. не се плаща, защото не заемат много място, а за тези над 7 г. се плаща по 400-500 евро, допълни той.

"Сега ходи човек от България, влиза в Турция, взема парите, връща се и ни дава нашата част от уговорената сделка, сега работят някъде 800-700 евро на човек. Ако са 10 човека, които трябва да се прекарат, 7000 или 8000 евро. Грубо се пада по 1000 евро. В седмицата, ако прекарат 3-4 групи, това са достатъчно", допълни още мъжът и казва, че това е сериозен бизнес.

Той разказва, че прескачат със стълби оградата по границата, а сензорите не работят.

"Режат я там, където ще минават само един път, а където се минава постоянно, се слагат стълби".

По думите му полицаи им казват къде сензорите не работят. Голяма част от каналджиите не се страхуват от нищо в България. Бизнесът върви, защото всичко се купува, категоричен е той.

Обикновено задържаните за каналджийство се връщали към бизнеса веднага след излизането от ареста.

Каналджията твърди, че в последните две години нелегалното преминаване на браздата станало по-лесно заради съучастието на гранични полицаи.