На Европейския конкурс за млади учени в Талин плевенският единадесетокласник Чавдар Лалов спечели трета награда с проект по математика. Чавдар се е състезавал с проекти на 83 свои връстници от 33 страни. Престижната европейска награда е за проект, свързан с теория, от която малко неща са доказани до момента, предава БНР. Той представя реферат - комбинаторна задача с решен частен случай на нерешен проблем от 75 години, което в бъдеще се очаква да доведе до приложение и в химията.

Проектът ми беше свързан с така наречените "несамопресичащи се маршрути", които са на практика вид математически структури, които аз преброявам и това е една теория, в която малко неща са доказани математически. На пръв поглед, успях до някаква степен да разширя част от резултатите. Не правя финалната стъпка, но можем да кажем, че е някаква стъпка напред, въпреки че още сме далеч от финалния отговор. По принцип това е един проблем, който не е решен от 75 години. Това, което правим, е разглеждане на частни случаи на един нерешен проблем. Идеята е в бъдеще тези частни случаи да успеем да ги разширим до оригиналния проблем. Това е само началото на откритието. Още не сме сигурни как да продължим.

Учителката на Чавдар от Математическата гимназия "Гео Милев" в Плевен Дияна Данова, сподели:
Работата с Чавдар е и натоварване, защото да излезеш от рамката на учебната година, да намериш онова, което ще провокира него..., но в същото време е и огромно удоволствие. Това е изключителна привилегия за всеки учител - да има такъв ученик, Въпросът не е да го моделираш, но да му посочиш пътя, който да следва в науки, които имат приложен характер.