Изпълнителният комитет на Международната федерация по вдигане на тежести (МФВТ) взе решение да отстрани България от участие във всякакви международни състезания за една година заради неплатената глоба от 500 хиляди долара. Това съобщи агенция ТАСС, като се позова на източник от изпълкома на федерацията.

По-рано Българската федерация по вдигане на тежести беше отстранена в пълен състав от участия заради положителна допинг-проба на 11 щангисти, дадена през март 2015-а година. Тогава нашите състезатели дадоха положителен тест от анаболния стероид станозолол. В хода на разследването стана ясно, че българските тежкоатлети са жертва на чужда неблежност.

Анализатори от Германия, които се занимаваха със случая, установиха, че станозололът, е бил добавен в хранителка добавка в производствени условия и българските щангисти, техните треньори и ръководители изобщо не са подозирали за наличието му. Но изпълнителният съвет на Международната федерация не допусна България до участие с отбора си по вдигане на тежести на Олимпийските игри в Рио де Жанейро и обяви, че нашата федерация трябва да плати глоба от 500 хиляди долара.

България обаче обжалва тази финансова санкция и дори в две от делата нашата федерация е спечелила. Президентът на Българската федерация Неделчо Колев пък е заявил, че няма подобна информация и не вярва подобна новина да почива на истаната.

Изпълнителният комитет на Международната федерация изхвърли девет други държави заради нарушаване на антидопинговите правила. Това са Русия, Китай, Турция, Армения, Азербайджан, Беларус, Молдова, Казахстан и Украйна. Всички тези девет държави, както и България- ако бъде потвърдено наказанието на нашия отбор, пропускат Световното първенство по вдигане на тежести в САЩ в края на ноември.