Журналистът Юрген Рот, който е популярен с книгата „Новите български демони“, почина след 1-годишна битка с рака в Германия, съобщиха негови близки във фейсбук. Приятелите му вече пишат съболезнования в профила му.

Самият той е писал за последно на 19 септември: "Обратно в болницата. Глупости."

Юрген Рот е роден през 1945 година във Франкфурт на Майн. От 1971 година публикува книги и прави телевизионни документални филми за организираната престъпност с акцент върху Източна Европа, Германия и международния тероризъм.

Рот бе сред водещите разследващи журналисти в Германия - анализатор на организираната престъпност и мафиотските структури в страните от Централна и Източна Европа.

В България той е популярен с книгата „Новите български демони“, написана след пътувания в страната ни, на основата на лични контакти и проучвани източници.

В нея представя гледната точка на външен наблюдател за престъпността, корупцията, и явленията, които олицетворяват българската политическа действителност през последните години – началото на прехода и първите години от членството на България в ЕС и НАТО.

България е превзета от „Дяволски кръг“ - парите искат власт, а политиците — повече пари, за да имат повече власт. Това написа Юрген Рот преди време за България.

Юрген Рот е автор и на бестселърите „Червените босове“, „Мрежите на терора“, „Олигархът“, „Гангстерите от Изтока“, „Кланът Германия“ и др.

Германският разследващ журналист Юрген Рот спечели през 2010 г. дело за клевета в България, заведено срещу него от бившия вътрешен министър Румен Петков.