Отсъствието на ключовия свидетел Сорин Димитреску за втори път спъна дело за подкуп срещу трима вече бивши пътни полицаи. За да се изясни дали Румен Бонев, Николай Иванов и Пламен Иванов са вземали пари от шофьори, както твърди прокуратурата, е важен разпитът на румънеца. Затова на заседанието на 14 юни съдът реши той да бъде издирен чрез съдебна поръчка до северната ни съседка. Румънските правораздавателни служби обаче не са открили Димитреску на адреса му, затова залепили уведомление на вратата на дома му да отиде да си вземе призовката от тях. Но мъжът не се явил и засега е неизвестно както на българската, така и на румънската държава къде се намира той. 
В съдебната зала не се явиха и вещите лица, които са изготвили експертизите по делото, и затова, въпреки че нямаше нормативни пречки заседанието да се проведе, то беше отложено, тъй като без хора за разпитване страните нямаше какво да правят в съда. Следващото заседание е на 25 октомври и за него ще бъдат призовани експертите. Ще се направи и нов опит Димитреску да бъде издирен. 
На същата дата, но в ранния следобед ще се гледа и второто заседание от процеса срещу другите трима обвиняеми бивши катаджии, уволнени при същата акция. Първото заседание беше вчера, но и на него съдът не даде ход на делото, защото се оказа, че двама от подсъдимите са без адвокат, а третият е получил обвинителния акт преди по-малко от 7 дни. Бившият депутат и русенски общински съветник Борислав Българинов се е заел със защитата на Искрен Шаханов и Младен Иванов, но се оказа, че вчера е бил зает във Великотърновския административен съд. А тъй като делото там е насрочено по-рано от русенското, той е отишъл в старата столица. Адвокат Людмил Павлов, защитник на Андрей Петров, обърна внимание, че трябва да се спази срокът по НПК за връчването на обвинителния акт, за да бъдат защитени правата на клиента му. 
Освен че и по това дело предстоеше да се призоват експертите и да се открие Сорин Димитреску, тъй като всички те са важни и за двата процеса, оказа се, че има още двама свидетели. Единият чинно се яви в залата, но другият - Христомир Христов, също като Димитреску, не е открит на адреса, известен на съда, и този човек също трябва да бъде издирван. 
Шестимата мъже бяха уволнени от Пътна полиция през 2012 г. заедно с още четирима свои колеги заради обвинение в рекет на пътя. Според прокуратурата те са спирали румънски граждани, каращи с превишена скорост, и вместо да им напишат акт, са ги изнудвали за пари в брой и на ръка, които си разделяли. Румънците търпели и плащали, но в някакъв момент „тарифата“ скочила и те решили да се оплачат. Това предизвикало проверка на служители от отдел „Вътрешна сигурност“. Те започнали да обикалят пътищата в Русенско с дачия с румънска регистрация и щом наближели пост на КАТ, натискали педала на газта. Според държавното обвинение капанът „щракнал“, защото подсъдимите поискали подкуп от „неизправните“ шофьори, без да подозират, че си имат работа с колеги, които ги дебнат точно за такова провинение.