Изгарящите над 40-градусови горещи вълни "Луцифер" ще станат нормални до 50-те години на XXI век в Южна Европа. Това предупредиха учени, като призоваха за подготвеност за спасяване на човешки животи.

Горещи вълни като "Луцифер", които разпалиха горски пожари и увредиха земеделската реколта в Европа през август, сега са най-малко четири пъти по-разпространени в сравнение с преди 100 години, предупреждава коалиция от международни учени.

"В началото на XX век, лято като това, което току-що преживяхме, би било изключителна рядкост", изтъква Геерт Ян ван Олденборг, старши изследовател в Кралския метеорологичен институт на Холандия, като допълва: "В цяла Южна Европа сега е налице едно на десет шанс да има толкова гореща вълна, колкото видяхме през това лято, през всеки летен сезон оттук нататък."

Такова време ще стане типично в Южна Европа до средата на века, ако парниковите газове продължават да се увеличават в атмосферата, според симулациите на климатичните модели на учените, които оценяват влиянието на изменението на климата върху екстремните метеорологични условия.

Световните температури стигнаха рекордно равнище за трета поредна година през 2016 г., обявиха учените през януари.

Интензивността на горещите вълни в Европа също така се е увеличила с 1 до 2 градуса по Целзий от 1950 г. насам.

Повече от 35 хил. души загинаха по време на европейската гореща вълна през 2003 г., а десетки хиляди си отидоха в Русия по време на екстремните горещини през 2010 г.

Заплахата е особено тежка във вече изнемогващи от горещините места, от Южна Азия до Персийския залив.

По време на горещата вълна "Луцифер", спешните случаи, приети в болници в Италия, са се увеличили с 15 процента.

Смъртността в Европа, причинена от бедствия, свързани с времето, включително горещи вълни, горски пожари и засушаване, може да нарасне 50 пъти до края на столетието.

Правителствата се споразумяха през 2015 г. в Париж да ограничат "доста под" 2 градуса по Целзий затоплянето на планетата в сравнение с времето преди индустриализацията, като същевременно полагат усилия за ограничаване на затоплянето до 1,5 градуса по Целзий.