Загиналата Теодора Балабанова започва да се занимава с гмуркане преди повече от 17 години. "Процесът започна, както при повечето хора по време на почивка. Ние със съпругра ми сме много активни хора и винаги търсим някакво ново преживяване и адреналин", обяснява българката пред BiT преди фаталния инцидент.

"Аз съм най-високото ниво в техническия дайвинг инструктор. При задълбоченото гмуркане хората имат различни мотиви", коментира тя. "Подготовката може да отнеме до няколко дни, за да се планират газовете, както и самият дайв на компютърен софтуер", допълва Теодора. 

"От 24 м дълбочина нататък може да се усети азотна наркоза. При нея поради по-високото налягане, човек може да усети състояние, наподобяващо на пиянството", разяснява Балабанова.

Теодора разказва, че иначе за нея комфортната дълбочина е около 50 м – това е и предел, около който гмуркачите започват да усещат т.нар. азотна наркоза. Тя е един от малцината, които познават морските дълбини на над 100 м под повърхността.

По думите й кислородът също може да ни убие над определени дълбочини, тъй като става токсичен за организма. Изплуването от големи дълбочини също е опасно и затова трябва да се прави по постепенен и правилен начин.

„За мен има два вида страх – положителен, който ни предпазва, но и един заключен в нас, който ни вреди и ни пречи да видим света“, казва Теодора, която днес прави мастър класове за планиране и осъществяване на дълбинно гмуркане на над 100 м.