Този манифест е отговор на това, което искат европейските граждани - нова визия за ЕС. Ние последователно се противопоставяме на програмата на Барозу през последните 10 години. Техният отговор на икономическата криза, създаде и социална такава. Ние няма да подкрепим това и планираме голяма промяна.

Това зави президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев на днешното заседание на Президиума на ПЕС, на което бе обсъден окончателният вариант на Манифеста на партията за предстоящите евроизбори.

По думите му манифестът урежда как биха изглеждали следващите 5 години с мнозинство на социалистите и социалдемократите в ЕП и ЕК.

"С тази програма целим да дадем нова посока на ЕП и ЕК и да отговорим на исканията на европейските граждани за по-малко бюрокрация, повече работни места и по-справедлива финансова система", заяви Станишев. Документът ще бъде гласуван и официално приет на Конгреса на ПЕС в Рим на 1 март. Там всички партии и организации членуващи в ПЕС ще имат възможност да гласуват за него, съобщиха от пресцентъра на БСП.

ПЕС изрази подкрепа и за позицията на България за осъждане на актовете на ксенофобия. Вчера Сергей Станишев заяви, че през последните седмици, с наближаването на изборите за Европейски парламент, много политически партии са започнали да се заиграват с националната и етническа карта като вид агитационна тактика. "Това е валидно, независимо дали се говори за ГЕРБ, "Атака" или популистката партия "България без цензура". Ясно е, че когато те са слаби по теми от европейския дневен ред, те се опитват да омаловажат ролята на България в Европа и да я отдалечат от този Европейски съюз, към който се стремим. Видяхме позорни актове на вандализъм срещу религиозни сгради, конфронтационни политически изявления и дори похвали за фашистки исторически личности и идеологии. Моята партия категорично отхвърля това и вярва в солидарността, а не във воденето на политика на разделение и конфликти", категоричен бе лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев.