Забраненият от десетилетия пестицид ДДТ (дихлор-дифенил-трихлоретан) и олово са открити в корен от репей, внесен от България във Франция. В Гърция и Румъния пък са продавани български яйца с шест пъти повече фипронил от количеството му, открито в партиди у нас в средата на септември.

Тревожната информация бе оповестена от Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи на ЕС (RASFF).

На 15 септември Франция сигнализира за внесен от България органичен корен от репей (използва се с лечебна цел), в който са открити олово (11 мг/кг) и ДДТ (0.027 мг/кг). Рискът е определен като сериозен.

ДДТ е забранен от десетилетия в САЩ и Европа. Как, при това положение, пестицидът, който уврежда черния дроб, сърдечно-съдовата система, централната нервна система, който може да доведе до появата на тумори и мутации, е попаднал в България?

На 21 септември от България са отговорили на сигнала на RASFF, става ясно от съобщение в системата. Страната ни уверява, че е започнало разследване и са предприети мерки.

Вторият сигнал - за фипронил - е подаден на 19 септември от Гърция. От заразените партиди с яйца е имало износ и към Румъния, става ясно от съобщението. Количеството инсектицид е 0.19 мг/кг. - около 6 пъти повече от това, което беше засечено през септември в български яйца, продавани у нас.

Фипронилът е определен като "умерено токсичен" за хората от Световната здравна организация. В големи количества може да увреди бъбреците, черния дроб или щитовидната жлеза.