За тях са гласували предимно мъже, работници, от Източна Германия

„Алтернатива за Германия от 2013 имаше за цел до края на 2015 година да стане партия с потенциал за управление. Тя се превърна в анархична партия, която може да бъде успешна опозиция, но не и да поеме отговорността за управление. Затова и взех решение да не принадлежа към парламентарната фракция на „Алтернатива за Германия“. С тези думи лидерката на новата крайнодясна популистка партия Фрауке Петри буквално хвърли бомба сред журналистите само часове след обявяването на изборните резултати. Тя се яви на пресконференция за първи реакции след нощта на изборите заедно с колегите си от партията Александер Гауланд, Алис Вайдел и Йорг Мойтен.

Изявлението на Петри ги свари неподготвени и те не можаха да отговорят на въпросите разцепва ли се партията и как ще изглежда фракцията им Бундестага.
АФД взе 12,6% от гласовете на изборите, като за нея са гласували най-вече в Източна Германия. В провинция Саксония-Анхалт АФД е дори първа партия с цели 27% от гласовете, именно благодарение на кампанията на Фрауке Петри. Засега е ясно само, че тя ще бъде свободен депутат в Бундестага и как това ще се отрази на партията още предстои да се види.
Петри е в остър конфликт с Гауланд и Вайдел от месеци. Тя застъпва умерената линия в крайнодясната партия и след обявяването на резултатите заяви, че иска да предложи на германските граждани традиционно консервативна политика. Петри остро критикува изявленията на Гауланд, които често бяха преднамерено скандални. Последно той разбуни духовете, като обяви, че войниците от Вермахта заслужават уважение. Преди това пък бе критикуван от всички партии за препоръката си към министърката на интеграцията Айдън Йозогус да бъде „изхвърлена в Анадола“. Веднага, след като стана ясно, че АФД е трета сила в Бундестага, той заяви пред камерите, че ще тръгне на лов за Меркел и всички стари партии, които „заслужават ритник в задника“.
12,6% или 5,7 милиона избиратели са пуснали бюлетина за АФД. Според разбивката за нея са гласували масово в бившата ГДР – 22%. В старите провинции тя взима 11%. Най-добре в бившата ФРГ тя се е представила в Бавария – 12%. Това постави под въпрос бъдещата политика на традиционно управляващият ХСС там. АФД е взела значителна чат избиратели от християндемократите на Меркел – 980 000 поддръжници на ХДС този път са гласували за крайнодесните. 470 000 избиратели на социалдемократите също са се влели в техните редици. Най-много гласували за тях обаче има от традиционно негласуващите – 1,2 милиона. За АФД гласуват хора на възраст предимно между 30 и 44 г. Основният им електорат са работници, източногерманци, мъже, хора с по-ниско образование или безработни, макар и АФД да има симпатизанти и сред всички останали слоеве на обществото.