Овен
Лети, лети… ястреб

Ефикасни и безмилостни убийци. Това да ви прилича на описание на мъжкото на овцата? Защото не е. Животното, с което се родее роденият под знака на Овен, е ястребът – една от най-интелигентните птици. Тези хищници са природни лидери. Верни, страстни и независими. Враговете им твърдят още, че са егоистични и арогантни използвачи, но всъщност са дръзки и самоуверени… ястреби. Овните разбират ясно както острия писък, с който хищната птица предупреждава съперниците: “Това е моя територия”, така и смъртоносната тишина, когато се спуска над главата на плячката.

Телец
Бобър с издути бузки

Да, Телецът е твърдоглаво и упорито добиче, което може да бъде сравнено само с магаре. Но пък бива ли да пренебрегваме и другите му качества – неговата работливост и адаптивност, способността му да преодолее всякакви ситуации. Бобрите са невероятно интелигентни и хитри животинки. Страхливи са само защото могат добре да преценят риска. Те никога не действат първосигнално, а следват добре обмислена стратегия. Единственото, което може да отблъсне хората от тях, е убеждението им че знаят всичко и останалите трябва да ги следват. Е, и това че са обсебващи ревнивци.

Близнаци
Сърничка скокливка

Невероятно енергични, бързи, скокливи, интелигентни и игриви животни се оказват и сърничките. Също като Близнаците, и сръндаците не се страхуват, че някой би могъл да ги помисли за глупаци – а и какво от това, важното е купон да става! Ето една приказка, която описва сърната. “Сърната се скрила със сърненцата си в една пещера. Появил се тигърът, а тя се провикнала от пещерата: “Не плачете, дечица. Ей сегинка мама ще излезе да улови един тигър да си хапнете.” Хищникът се ужасил: Какво ли е това страшно животно, което яде тигри. Плюл си на лапите и избягал.

Рак
Горският доктор

“Крилат горски лекар” е прозвище на… Рака. Всъщност така наричат кълвача, който с неуморната си работа спасява дърветата от паразитите. Кълвачите са грижовни птици и досущ като представителите на Рака денонощно вдигат шум при изпълнението на домашните и професионалните си задължения. Прецизни са. С точен и здрав удар нанизват на човката си вредителя. По същия начин се прицелват и в окото на приближените си, ако се окаже че те не отговарят на идеала им за вярност и любов. Огромно сърце и малко мозък, така може да бъде характеризиран още кълвача-Рак.

Лъв
Риба сьомга

Животното, отговарящо на Лъва, е риба. Макар и някои да биха предположили, че става дума за акула, рибата, която най-добре му пасва, е сьомгата. Като него, и тя плува срещу течението. И тя не се отказва от вътрешния порив на сърцето си. Нищо не може да отклони сьомгата от пътя й, нито да я изплаши. Душата й тайно се разяжда от неувереност и затова, когато е наранена, става свирепа и отмъстителна. Въпрос на гордост е в такъв момент да постави на мястото му човека, който я е засегнал или не е отговорил на чувствата й. Точно същото важи и за родените под знака на Лъва.

Дева
Баба Меца

Те, Девите, са си особняци. Наблюдателни, аналитични, независими и перфекционисти. И са неуморни, методични и интелигентни в работата си. Точно като мечките. Но може би ги свързват с тези едри и свирепи животни най-вече заради онова стихче от соца, призоваващо към по-добра лична хигиена: “Мечката се мие, чисти/във потоците сребристи./Има ли за тебе пречка/да постъпваш като мечка?” Много удачно сравнение, като се има предвид, че Девите са хора, страдащи от остра пристрастеност към всички форми на чистотата и дезинфекцията.

Везни
Черен гарван

Гарванът може да е черен, но душата му е бяла, нежна. Интелигентен и чаровен е, красив отвън и отвътре – точно, както представителите на зодиакалния знак Везни. Все пак гарванът е и малко плашещ. Той навява мисли за босилек, жито и надгробни ридания. Неслучайно поетът е писал за него: “Гарванът грачи грозно, зловещо…” Безкрайно мила птица е, но не бива да забравяме, че има остър и силен клюн. Докато всичко върви по гайдата на гарвана, той е добър и вежлив. Когато нещата потеглят в нежелана от него посока, обръща палачинката. От страх пред Везните, за тях нищо няма да споменаваме.

Скорпион
Змия пепелянка

Кой ли би се изненадал, ако научи, че зодиакалното животно на Скорпиона е змията. Да, Скорпионите са хора, които биха могли да разбират съсъка на страховитите влечуги. Защо? Понеже са си братя по душа. И двамата имат смъртоносна отрова, с която наказват предателствата. И двамата се радват на всеобщото лошо и обидно отношение. Непокорни са. Змиите са силно интуитивни същества, често свързвани с духовния свят – такива са и хората, родени под знака на Скорпиона. Ако ги вбесите, и змии, и Скорприони стават зли и нападателни.

Стрелец
Бухал или сова

Кой не би искал да го отъждествяват със символа на мъдростта, всевиждащия бухал? Здрава невидима нишка свързва бухала и Стрелеца. Както повечето добродетели на представителите на този знак, тя също е въображаема. Колкото видове са совоподобните (в техния разред е и бухалът), толкова разнообразни и нееднотипни по характер са и Стрелците. Обединява ги само тяхното прословуто свободолюбие. Совите/бухалите не са добри домашни любимци. Колкото и да са красиви и величествени, в плен те са много шумни, миризливи и мръсни и се нуждаят от много време, грижи и внимание.

Козирог
Красивият гъсок

Козирогът държи на семейството си. Той е невероятно амбициозен и работлив. Говори се, че по-скучни и безчувствени хора от Козирозите няма. И това вероятно е вярно – в 10% от случаите. В голямата си част представителите на този знак са интересни и забавни хора, жертва на лоша слава. Точно като гъските. Популярната обида “тъпа гъска” е най-типичният показател за това как хората робуват на предразсъдъци. Всъщност гъските са едни от най-интелигентните птици – изключително верни партньори, които при загуба на половинката си тъгуват и често не се задомяват повече.

Водолей
Видра-тидра

Видрите са игриви животни, интелигентни, закачливи. В същото време си падат малко особняци. Не се съобразяват с никого и сами си решават как да постъпват. Колкото и да са своенравни и нестандартни, това не ги прави социални самотници. Напротив – всички обичат да се събират с тях. Не е сигурно обратното – дали видрите обичат във всички случаи да са заобиколени от недостойни тълпи. Може просто да сменим думата “видра” с Водолей и резултатът ще е същият. Иначе на видрата й е излязло името Тидра от един малко мръсен виц.

Риби
Кумчо Вълчо

На мечтателите, грациозните нимфи на зодиака, щедрите, красиви, страстни, емоционални и раними Риби ще им е трудно да възприемат своето животно – вълка. Но той е горда и свободолюбива твар и би предпочел да прекара живота си в хленч и самота, но не и да се примири с живот в неподобаващо общество. Вълкът не моли за внимание, той не застава на задни лапки, за да получи бисквитка. И не се съобразява с ничий авторитет. Води се само според собствените си разбирания. По един много завоалиран начин Рибите правят точно това!