Политикът бизнесмен натрупа и 11,3 млн. лв. задължения заради бензиностанции

 

1,88 млн. лв. е загубата от пряка дейност на “Трейднет Варна”, показва финансовият отчет на фирмата за 2016 г.

Това е компанията, през която минава бизнесът с горива на политика бизнесмен Веселин Марешки. Тя купува и снабдява с бензин и дизел бензиностанциите на зам.-шефа на парламентта. Формално компанията допреди близо месец бе собственост на Веска Марешка - майка на Веселин Марешки, но бе прехвърлена на сестра му Нина Марешка.

Изчисленията на база на обявените финансови резултати показват, че Марешки губи по близо 5000 лева на ден от горивата, въпреки твърденията му, че продава с печалба. За сравнение през 2015 г., когато той влезе в този бизнес, дневната му загуба бе под 2000 лв.

Приходите за миналата година на “Трейднет Варна” са малко над 80 млн. лева. Ако сумата се раздели на 12-те бензиностанции, които Марешки е имал през 2016 г., се оказва, че всяка една от тях е продавала горива и други стоки за средно над 555 000 лева месечно.

В сравнение с 2015 г. приходите от бензиностанция са паднали близо 4 пъти. Тогава с една бензиностанция във Варна Марешки е имал приходи от над 2 млн. лева месечно. От отчета на “Трейднет Варна” става ясно още, че бизнесът с горива се финансира от този с лекарства на Марешки.

В момента НАП прави пълна ревизия на дейността на “Трейднет Варна”. Проверката бе отложена през пролетта с решение на Варненския окръжен съд след жалба на Веска Марешка, че е даден кратък срок за предоставяне на документи пред НАП.

В началото на лятото ревизията е била възобновена. Тя би трябвало да приключи в най-скоро време, ако срокът не бъде удължен заради нуждата от допълнителни проверки.

Друга фирма на Марешки - “ВМ петролеум”, която държи бензиностанциите му, е натрупала задължения от над 11,3 млн. лева през миналата година. Това показва финансовият отчет на компанията, публикуван в Търговския регистър.

Не е ясно от какво са задълженията, но е възможно да са от бензиностанциите, тъй като през 2016-а фирмата се е сдобила с активи за над 11 млн. лв. Според финансисти появата на задължения за над 11 млн. лв. в отчета на “ВМ петролеум” може да означава, че за голяма част от изградените бензиностанции все още не е платено.

Въпреки трупането на нови загуби и задължения наскоро Марешки заяви, че петролният бизнес му е много приятен и няма немерение да го продава. Дори мислел да го разширява с нови бензиностанции и да направи собствени петролни бази.

Марешки по-скоро би продал аптечния си бизнес, защото му е трудно да го контролира, но това не означавало, че ще го направи.

За разлика от горивата бизнесът с лекарства на Марешки е печеливш и финансисти се чудят защо би го продал, за да запази този, който му носи загуби и задължения.