Депутатите приеха промените в закона за министерството на вътрешните работи, на първо четене с общо 97 гласа "За", 48 "против" и 17 "въздържал се".

С промените в него се предлага единният европейски номер 112 да има опция "e Call". Това е спешно повикване от превозно средство на номер 112, направено автоматично за осъществяване на звукова връзка между пътниците в превозното средство и най-подходящият център за приемане на спешни повиквания.

Предвиждат се увеличаване на глобите за водачи на тежкотоварни МПС-та, неспазилите пътните знаци и създали непосредствена опасност за движението да бъдат глобявани от 500 до 3000 лв. Досега тя беше на стойност до 150 лв. Глобите за паркиране в близост и на спирки са записани на няколко пъти в закона, но по различен начин. Поради тази причина Комисията по транспорт предложи текста да бъде ппрецизиран до второ четене.

Разширяват се правомощията на полицейските органи на Главна дирекция "Гранична полиция". Това ще позволи на органите на реда да извършват оперативно-издирвателна дейност и да разследват престъпления на територията на цялата страна, ако те са в тяхната компетентност. Уреждат се и изискванията за подготовка на разследващите полицаи. Регламентират начина, по който ще се охраняват обекти на МВР и се разширяват правомощията на лицата, охраняващи обекти, които не са предоставени за охрана от министерството.