Безсънният, енергичен изпълнителен директор - това е широкоразпространен образ в редица страни по света, обсебени от корпоративната култура на работохолизма. Особено често срещан е в технологичната индустрия в САЩ.

Изпълнителният директор на Alphabet и председател на Google Ерик Шмид обаче е един от водещите бизнес лидери в света, които се опитват да опровергаят съществуването на тази митична фигура и да кажат открито, че лишаването от сън като начин на живот е вредно, посочва Business Insider. 

Самият Шмид не се осмелява да отиде твърде далеч и да каже, че спи по 7-9 часа в денонощието, както е препоръчително според здравните експерти, но изрично подчертава, че разказите, че топ мениджъри игнорират съня и могат да живеят, свиканали да спят по-малко, а в същото време да работят повече, не са верни.  

"Чел съм истории как повечето успешни хора спят по-малко. Истинската тайна обаче е, че повечето успешни хора са наясно от какво се нуждае тялото им и спят винаги, когато е необходимо", пише той в сайта на Ариана Хъфингтън "Thrive". По думите му повечето хора всъщност вероятно не се отнасят към съня с необходимото уважение. "Най-вероятно вие не спите достатъчно", продължава той. 

Технологичната индустрия е пълна с истории за шефове, които не спят много или спят на (или под) бюрата си, за да могат да поставят приоритет върху работата. Ариана Хъфингтън е приела за лична мисия да прекрати този мит с инициативата си Thrive, както и да спре разпространението на продукти като "100-доларовото телефонно легло".

Тя се обръща към други големи имена от технологичния бизнес да подкрепят каузата й: сънят е необходим както за тялото, така и за кариерата, и който казва, че от много време спи по-малко, но се чувства добре да работи, лъже.