Европейската комисия (ЕК) ще представи мониторинговия си доклад за България по-рано от очакваното - през ноември тази година. Причината е началото на българското председателство на Европейския съюз (ЕС) от 1 януари, съобщава Нова телевизия.

Традиционно докладите за България и Румъния се публикуват в средата на януари, но ЕК е преценила, че ще постави в София в неудобно положение, ако публикува подобен документ за страна, която държи ротационното председателство на ЕС.

В последния мониторинг, представен през януари, ЕК отчете 10-годишния период на членството на България и Румъния в ЕС и напредъка им по Механизма за сътрудничество и проверка.

Европейската комисия вече обяви, че мониторингът може да премине в частично наблюдение или да бъде прекратен. Условието е София да изпълни 17 препоръки за реформи и борба с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност.

Брюксел очаква от България антикорупционен закон, прозрачност в избора на Висшия съдебен съвет, отчетност на главния прокурор и приключени дела за корупция по високите етажи на властта.

Засега българските власти не са направили нищо по препоръките от мисията на европейските прокурори в София, която приключи в края на миналата година. Тези препоръки са неразделна част от политическия доклад на Брюксел и исканията към страната ни. Засега единствената реакция на българските власти е пътна карта, изработена от Министерството на правосъдието.

В нея обаче не фигурират план за изпълнение на едни от най-важните искания. В това число влиза препоръката шефът на Националната следствена служба (НСлС) да бъде функционално независим от главния прокурор. Европейските прокурори настояват шефът на следствието да може еднолично да образува дело срещу главния прокурор, ако има данни за престъпление. Това се налага, защото по сега действащото законодателство главният прокурор е абсолютно недосегаем.