Състоянието на асансьорите в страната не е добро, има и спрени такива, това каза в Пловдив Петър Горновски, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/. Той не поясни колко точно са съоръженията, които не отговарят на изискванията. По думите му над 100 000 са регистрираните асансьори, но има и такива, които се използват без да са регистрирани. 

Много от съоръженията имат дълги години на експлоатация /над 50-70 години/, но сред тях няма такива, които да не отговарят на изискванията за техническа експлоатация и за безопасност, поясни Горновски. 576 са фирмите, които се грижат на съоръженията, някои от които изискват много голяма грижа. Намаляват инцидентите с деца в асансьори, от началото на годината има само една такава злополука в София.

В пловдивското училище "Братя Миладинови" Петър Горновски заедно с областния управител Здравко Димитров и представители на Фондация "Асансьорна безопасност" участваха в открит урок. На децата бяха разяснени правилата за безопасно използване на асансьори и ескалатори, като идеята е чрез тях посланията да стигнат и до техните родители.