Идеята идва от временната парламентарна комисия, която се занимава с въпроса

Рестарт на процедурата за закупуване на нов тип боен самолет. Тази препоръка е записана в дългоочаквания проектодоклад на временната парламентарна комисия, която проучва условията за бъдещата сделка. 

NOVA разполага с проекта на документа, който трябва да бъде гласуван този следобед в комисията и вероятно следващата седмица в пленарната зала.

Според записаното в него правителството трябва да изготви и внесе в парламента нов план за изплащане на самолетите, които ще струват на страната ни 1.5 млрд. лв. С това на практика процедурата се връща една година назад, а "в играта" се връщат всички потенциални желаещи да доставят самолетите.

Досега изборът беше за шведските "Грипен". Принципното решение за това взе служебното правителство на Огнян Герджиков. Техни конкуренти бяха американските F-16 и италианските "Eurofighter".

Това стана повод от ГЕРБ да заподозрат президента Румен Радев в лoбизъм за шведските самолети. Затова беше създадена и временната комисия, a управляващите вече недвусмислено подчертаха, че ще се съобразят с нейните препоръки.

Междувременно производителят на "Грипен" - шведският консорциум "СААБ" излезе с позиция, в която категорично се разграничи от обвиненията в оказан натиск и непочтени практики при избора на доставчик за новите български бойни самолети.