Безспорно разликата в храните в Източна и Западна Европа е умишлена, а мотивите за това остават неясни - това коментира в сутрешния блок на bTV земеделският министър Румен Порожанов.

В понеделник той взе участие в кръгла маса, организирана от омбудсмана Мая Манолова, по темата за храните второ качество, които ядем, в сравнение със Западна Европа.

"За мен е смехотворно мотивите тук храните да са по- некачествени да бъде, че така компаниите се съобразявали с вкусовите предпочитания на региона", коментира Порожанов.

Той бе категоричен, че ако ще имаме единен европейски пазар, то и качеството трябва да бъде уеднаквено и то в закон. В момента в ЕС липсва подобна регулация, която да кара производителите да произвеждат еднакви продукти за всички части на Стария континент.

Порожанов коментира и открития вчера нов склад с яйца, заразени с препарата фипронил. В него е имало над 200 хил. негодни за пазара яйца.

В момента проверките продължават, каза земеделският министър.

Наличието на фипронил в яйцата не е опасно количество. За да почувстваме някакви странични ефекти в рамките на седмица трябва да изядем около 70-80 яйца.