16-годишната германка Линда Венцел, станала известна като „джихадистката булка”, може да бъде осъдена на смърт чрез обесване в Ирак.

Това потвърди премиерът на страната Хайдер Ал-Абади.

През юли тийнейджърката беше открита в мазе в Мосул при отвоюването на града от групировката „Ислямска държава”.

Впоследствие историята й обиколи света. Преди около година тя бяга от дома си в Източна Германия, за да се присъедини към групировката, след като влязла в контакт с нейни членове в интернет.

Тя влиза в Сирия през Турция и се жени за боец на „Ислямска държава”, когато още е на 15. Местят се в Мосул, където съпругът й е убит.

Венцел е заподозряна, че е взимала активно участие в групировката и е била част от милициите й в Мосул, който беше главния град на територията на халифата в Ирак.

„Тийнейджърите попадат под определени закони и отговарят за действията си, особено когато вършат престъпления и убиват невинни хора”, заяви Абади.

През 2016 в Ирак са извършени най-малко 88 екзекуции чрез обесване.

В родната й Германия Линда я грози несравнимо по-леко наказание – между 1 и 10 години затвор. Външното министерство в Берлин е декларирало, че се опитва да върне нея и още 3 други  германки, задържани в Ирак. Между двете страни обаче няма договор за екстрадиция.

„Имам чувството, че тя не разбира какво е направила и какво може би я чака, независимо в Ирак или Германия”, заяви иракският журналист Амир Мусауи, който се срещнал с Линда Венцел в затвора.

„Тя просто ми каза, че иска да се прибере, сякаш е на пътуване, което не й е харесало”, допълва той и прибавя, че Линда все още покривала главата си с шал, но наричала себе си „германка”.

Историята на Линда доби популярност, но реално тя е само една от стотиците чужденки, задържани в иракски затвори по подозрения във връзки с „Ислямска държава”.

Сред тях има жени от Франция, Белгия, Сирия и Иран.

Абади призна, че много от задържаните не са направили нищо и правителството преговаря за връщането им в родните им страни.

1333 е общият брой на жените и децата, задържани от иракските власти след превземането на Мосул.