САЩ и Иран спорят, как ядрената дейност на Техеран трябва да бъде контролирана, на среща в Ню Йорк, предизвикана от Вашингтон във връзка с исканите от тях повече инспекции, съобщава Ройтерс.

Ключови американски съюзници са обезпокоени от възможността Вашингтон да се откаже от ядрената сделка от 2015 г., според която Иран се съгласи да ограничи ядрената си програма.

Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли призова миналия месецМеждународната агенция за атомна енергия (МААЕ) да инспектира по-широк кръг от обекти в Иран, включително и военни, за да се увери, че не нарушава ядрената сделка със световните сили. Забележките й бяха отхвърлени яростно Техеран.

"Ние няма да приемем слабо наложена или недостатъчно наблюдавана сделка", каза министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери пред Генералната конференция на МААЕ - годишната среща на държавите-членки на агенцията, започна днес.

"Съединените щати ... силно насърчават МААЕ да упражнява пълните си правомощия, за да провери спазването от страна на Иран на всеки ангажимент, свързан с ядрената енергетика, в рамките на JCPOA", добави Пери, като се позова на сделката.

Франция от своя страна категорично защитава ядрената сделка с Иран, което предполага, че може да има преговори за укрепване и за периода след 2025 г. Ако се позволи тя да се провали, това може да доведе съседите на Иран да търсят атомни оръжия.

"От съществено значение е да се поддържа, за да се избегне разпространението на ядреното оръжие. В този период, когато виждаме рисковете със Северна Корея, трябва да поддържаме тази линия ", заявява френският външен министър Жан-Ив Ле Дриан пред репортери.

"Франция ще се опита да убеди президента Доналд Тръмп за уместността на този избор (ако се спази съгласието), дори ако може да се работи за допълване на споразумението (след 2025 г.)", допълва той.