Поройни дъждове, придружени със силни ветрове и гръмотевични бури обхванаха части от редица държави на Балканския полуостров, предизвиквайки транспортен хаос и нанасяйки за пореден път сериозни щети, предаде "Фокус".

Обилните превалявания в неделя предизвикаха проблеми в по-голямата част на Хърватия. Редица градове в страната, разположени в по-ниските части, останаха под вода само седмица след силна буря, която потопи популярния туристически град Задар.

Ситуцията е най-критична на полуостров Истрия, където бе обявен оранжев предупредителен код. В залива Кварнер бе съобщено за блокирани шосета, останали изцяло под вода. Според метеоролозите в Църквеница са паднали дъждове до 183 литра на квадратен метър, което е довело до наводняването на десетки домове и бизнес сгради. Проблеми са регистрирани и на остров Крк, където са паднали до 94 литра дъжд на квадратен километър. Студеният фронт, който донесе дъжд и силен вятър в Западна Хърватия се придвижи на изток и по-късно обхвана както Славония, така и голяма част от съседна Босна и Херцеговина.

В следобедните часове на неделя лошото време удари и западните части на Войводина, Сърбия. По-късно стихията обхвана района на столицата Белград и западните части на страната. Местните медии съобщиха, че само за около десетина минути Нови Сад и Белград са покрити с черни буреносни облаци. Силните ветрове понесоха във въздуха контейнери, счупени клони от дървета и други тежки предмети. На места гръмотевичните бури бяха придружени и с градушки. Осем души загубиха живота си, а между 70 и 140 други бяха ранени, след като силни бури удариха западната част на Румъния с ветрове, достигащи до 100 км/час. Най-засегнатите райони бяха окръзите Тимиш и Арад, в Западна Румъния, където бурята отне живота на шестима души. В Тимишоара загина жена, ударена от паднало дърво в градската зоологическа градина. От падане на дърво върху автомобил е загинал и още един мъж. Около 27 други души бяха ранени в Тимишоара, където вятърът бе толкова силен, че дори преобърна камиони по пътя.

В окръг Алба над 15 хил. домакинства са останали без електричество, тъй като мощният вятър е повредил електропроводите. В района се съобщава за най-малко шестима ранени. През последните няколко дни в Румъния бе отчетено необичайно за сезона горещо време, с температури, достигащи до 34 градуса по Целзий. В следващите дни обаче метеоролозите прогнозират дъждове над цялата страна. Стихията остави без електричество около 200 хил. души в засегнатите райони. „Все още има хора, блокирани на различни места, след като бурята ги е заварила в планините. Има над 300 изкоренени дървета, над 130 разрушени покриви. Около 500 села с близо 200 хил. души са без ток, 100 спасителни екипа са на терен“, заяви министър-председателят Михай Тудосе.

Макар Гърция да се радва на слънце, бедствията не подминаха и южната ни съседка, която се бори с последиците от петролния разлив в района на столицата.

 Преодоляването на последиците от екологичната катастрофа по крайбрежието на Атина, предизвикана от разлив на петрол след потъването на танкер, ще струват на гръцкото правителство 500 млн. евро. Огромните щети край Пирея се сблъскаха с безразличието на правителството, което не е реагирало, и в района на Саламис остава огромен нефтен разлив. След предварителна оценка на местните търговски асоциации и организации новата ситуация ще доведе до големи проблеми в региона, който и без това е слабо развит, натоварен е със социални проблеми и е в затруднено положение поради безработицата. Бюджетът на страната може да „олекне“ с до 500 млн. евро заради бедствието, твърдят местните медии.

Природозащитници и опозиция разкритикуваха правителството в Атина за мудната му реакция при справяне с петролния разлив край южните брегове на столицата, определен от някои експерти като същинска екологична катастрофа. Малкият танкер „Агия Зони 2" потъна на 10 септември при опит да пусне котва край брега на остров Саламина, близо до главното пристанище на Пирея. Плавателният съд транспортираше 2200 тона петрол и 370 тона дизелово гориво.