Много компании имат по-големи очаквания за използването на изкуствения интелект в бизнеса им. Внедряването на ИИ в работните процеси изостава силно от очакванията, установи проучване на анализатори от Масачузетския технологичен институт (MIT)и The Boston Consulting Group (BCG).

Само 19% от анкетираните компании разбират важността на изкуствения интелект и вече са го внедрили, сочат данните. Инвестициите в тази сфера изостават от очакванията и амбициозните заявления на шефовете на компании, сочат резултатите от проучването, обхванало около 3 хиляди мениджъри и анализатори в 112 страни.

Три четвърти от анкетираните мениджъри очакват изкуственият интелект да им позволи да усвоят нови направления в бизнеса, а почти 85% считат, че ИИ ще помогне на техните компании да получат конкурентно предимство. Но само една на всеки пет компании вече е включила изкуствен интелект в някои свои процеси и предложения, а едва 5 на сто от фирмите прилагат широко ИИ.

Само 39% от компаниите са подготвили стратегии за използване на изкуствения интелект, като при големите организации – с над 100 хиляди души персонал – този дял е по-висок, но не надвишава 50%.

Освен това много от компаниите не разглеждат сериозно въпроса за съкращаване на служители във връзка с ръста в използването на изкуствен интелект. По-малко от половината (47%) от анкетираните мениджъри очакват съкращения на служители в своите компании в близките пет години.

Компаниите в изследването са разделени на четири групи: пионери, изследователи, експериментатори и пасивни. Към пионерите се отнасят компании, които разбират важността на изкуствения интелект и вече са го внедрили – такива са около 19%, но над една трета (36%) са пасивни – те не разбират изкуствения интелект и не го внедряват.