Не е възможно заплатите на пожарникарите да бъдат увеличени със задна дата. Това каза заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов по време на официалното честване на професионалния празник на пожарникарите предаде, репортер на Агенция „Фокус“.
„Ръководството на МВР ще работи за увеличение на техните заплати след приемането на бюджета – тоест, ще заложим средства в бюджета, защото те действително са прави, че получават ниско заплащане, рискувайки всеки ден живота си. С колко ще бъдат увеличени заплатите ще зависи от рамката на бюджета. Аз искам те да получават по 2000 евро на месец, само че бюджетът на държавата не позволява в момента това, което протестиращите искат. Не бих могъл да кажа отсега какво ще е увеличението или кога ще се случи“, каза още той.
Зам.-министър Балабанов обясни, че за четири месеца са проведени шест съвета за социално партньорство. „Така че не бива да ни обвиняват в липса на диалог. Това, което направихме, е изплащане на паричната равностойност на дрехите, които не получаваха, спиране лимита на бензина и някои други по-дребни неща, а това за четири месеца никак не е малко. Нашите колеги настояват да бъдат увеличени заплатите със задна дата, но им беше обяснено, че това въобще не е възможно“, коментира той.
По време на официалната церемония зам.-министър Балабанов се обърна директно към пожарникарите: „Уважаеми колеги спасители, на днешния ви професионален празник искам да подчертая, че вие всеки ден изпълвате със съдържание клетвата, която дадохте – а именно да пазите живота, здравето и имуществото на българските граждани и на нашата държава. Доказвате го всеки ден, за което искам да благодаря. И ви пожелавам техниката, която вече имате модернизирана на 80-90%, и защитното облекло, което много скоро ще ви бъде предоставено, да ги ползвате по-малко. Пазете живота и здравето на българските граждани, пазете и своя живот!“