Президентът на САЩ Доналд Тръмп е решил да сложи край на програма, позволяваща на стотици хиляди имигранти, дошли нелегално като деца, да останат в страната, предадоха Си Ен Ен, "Политико" и други американски медии. Програмата защитава т. нар. "Мечтатели" от депортиране и им осигурява разрешителни за работа или достъп до висше образование.

Очаква се Тръмп да даде на Конгреса половин година, за да предложи алтернатива на програмата "Отложено действие за пристигналите в детството" (DACA). Тази стъпка се смята за компромис на фона на силна подкрепа за тази схема сред републиканците. Източници на "Ройтерс" и Би Би Си обаче предупреждават, че не е изключено до вторник, когато се очаква да направи изявление, държавният глава да промени намерението си.

Създадена с президентски указ от неговия предшественик Барак Обама през 2012 г., DACA обхваща между 750 000 и 800 000 души (или малка част от общо 11 милиона нелегални имигранти в Съединените щати). За защита по тази схема могат да кандидатстват лица на възраст до 30 години, като подадат лична информация до Департамента за вътрешна сигурност, да преминат през проверка на Федералното бюро за разследване и да са ученици (или наскоро завършили). В замяна американското правителство се съгласява да "отложи" всякакво действие по миграционния им статут за период от две години. Повечето са от Мексико и други латиноамерикански държави.

Голяма част от "Мечтателите" (около 200 000) живеят в Калифорния, а около 100 000 - в Тексас. Значителен брой има и в Ню Йорк и Флорида.

Съпротива от републиканците и бизнеса

По време на кандидатпрезидентската си кампания Тръмп превърна отмяната на програмата в едно от ключовите си обещания, но оттогава определя тази стъпка като "труден въпрос", а в петък каза, че "обича "Мечтателите". Очаква се базата на Тръмп да не е доволна от решението на президента да даде възможност за алтернативно законодателство.

Подкрепящите DACA отбелязват, че защитаваните от програмата лица са израснали в Съединените щати, където са получили образованието си и са интегрирани в американското общество и имат слаби връзки със страните, на които са граждани. Критиците настояват, че мигрантите изземат работни места от американските граждани, отбелязва "Ройтерс".

Според "Политико" Тръмп информирал председателя на Камарата на представителите Пол Райън за решението си още в неделя, два дни след като Райън призовал държавния глава да не отменя програмата, защото подобна стъпка ще направи бъдещето на много младежи неясно. "Това са деца, които не познават друга държава, които са доведени тук от родителите си и нямат друг дом", каза той.

Освен в Конгреса идеята за спиране на DACA срещна съпротива и от бизнеса. Миналата седмица шефовете на "Майкрософт" и "Фейсбук" Сатя Надела и Марк Зукърбърг изпратиха до президента писмо с данни за и приноса на "Мечтателите" към икономиката. Изпълнителният директор на "Епъл" Тим Кук написа в "Туитър", че 250 от колегите му в компанията спадат към същата група.

Финансовият министър Стивън Мнучин обаче отхвърли притесненията, че подобна стъпка би имала неприятни последици за бизнеса, и каза за "Фокс нюз", че не се притеснява за икономическото въздействие.