Ново проучване показва, че в голяма част от случаите на главоболие причина за болката е натрупаният стрес. От своя страна пък главоболието предизвиква по-силно натрупване на стрес и още главоболия.

Между количеството натрупан стрес и честотата на главоболието има "очевидна връзка".

Хората, изложени на силен стрес, имат 6% повече дни с главоболие, показва изследване на Американската академия по неврология. Проучване, проведено във Великобритания пък, показва, че 3 на всеки 4 британци са имали главоболие или мигрена през последните 6 месеца. В изследването са участвали 5159 души на възраст между 21 и 71 години. Доброволците е трябвало да отговарят на въпроси за нивото на стрес и главоболие четири пъти годишно в продължение на две години.

31% от участниците са имали главоболие заради силно напрежение, 14 на сто са страдали от мигрена, а 11% са имали мигрена в комбинация с главоболие заради напрежение. 17 на сто не могат да определят на какво се дължи тяхното главоболие.

Хората с главоболие заради силно напрежение в живота, са оценили болката си с 52 единици от общо 100. Мигрената получава 62 точки, а мигрената в комбинация с главоболие се оценява с 59 единици.

Всеки вид главоболие, което е повишение на нивото на стреса, е свързано с повишение на месечната честота на случаите на главоболие.

При хората с главоболие поради напрежение се забелязва, че покачване на нивото на стреса с 10 пункта е свързано с увеличение на случаите на главоболие с 6,3%. При мигрената има 4,3 на сто повече главоболие, в комбинация с главоболие заради напрежение, увеличението е с 4%.

Фактори като употреба на алкохол, пушене и честа употреба на медикаменти за борба с главоболието също допринасят за повишение на този процент.