Всички потребители, които не са искали да получават спортните канали на Mtel, но въпреки това автоматично са им начислили месечни такси за тях след изтичането на промоционалната кампания, имат право да претендират за възстановяване на сумите. Това съобщават от Комисия за защита на потребителите (КЗП) с официално съобщение до медиите.

Става въпрос за каналите Mtel Sport 1, Mtel Sport 2 и EDGEsport, които клиентът трябваше изрично да откаже, защото в противен случай се налагаше да ги заплаща след приключването на промоционалния им период.

Законът за защита на потребителите забранява предоставянето на услуги срещу заплащане без искане от страна на потребителя. В противен случай той не дължи заплащане за услугата на този, който я е доставил, припомнят от КЗП.

Ако търговецът откаже да удовлетвори претенцията на клиентите си за възстановяване на заплатените месечни такси за цитираните спортни канали, те имат възможност да подадат жалба в КЗП.

Контролният орган вече е наложил санкции на компанията по повод постъпили жалби на граждани по казуса. Според разпоредбите в Закона глобата за подобно нарушение е до 3000 лв., като тя може да бъде наложена за всеки отделен случай.