При нужда отпускат социалните помощи в натура, при 5 отсъствия ги спират

1103 мобилни екипа започват работа с цел да върнат 206 378 деца обратно в образователната система. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев и образователния министър Красимир Вълчев в МС. Там те представиха механизма и информационната система към него, с помощта на която това ше се реализира.
В тези екипи влизат над 11 600 души - учители, директори, социални работници, полицаи, медиатори и др. Тези над 200 000 деца и ученици са на възраст между 5 и 18 години и са отпаднали от клас или пък никога не са били записвани в образователната система.
Вече е активен и национален телефон  - 0800 10 112, на който гражданите могат да подават сигали, ако попадат на такива хлапета.
Екипите ще имат мобилни терминали, чрез които ще влизат в информационната система. В нея всяко едно дете ще има профил, където отделните институции ще записват конкретните мерки - от това дали е открито на конкретния адрес до това дали семейството получавото помощи и др. За тази цел са създадени общински, областни портали, които се обединяват в един национален.
Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че ще се ползват и санкционните методи, т.е. глоби и лишаване от социални права за онези родители, които отказват да водят децата си на градина или училище. За тези, при които проблемът е битов, ще се помага с предоставяне на дрехи, чанти, учебници. Дончев уточни, че се планира този потенциал на държавата да се разгърне и социалните плащания - видът и размерът  да се съобразяват с образователните нужди на детето.

Дончев обясни още, че трябва да се помисли и за промени в НК, така че родителите да носят наказателна отговорност за умишлено препятстване децата да отидат на училище.

В момента глобите в Закона за предучилищното образование са между 50 и 100 лева, а при второ нарушение стигат до 500. Много често обаче кметове не ги налагат, заради невъзможността да бъдат събрани.

От своя страна министър Красимир Вълчев обясни някои от мерките, които ще се прилагат за приобщаване. Така например се предвижда социалните помощи да се дават в натура, вместо в кеш. Става дума за дрехи, обувки, раници, тетрадки или пък да се заплати таксата за детската градина. Това обаче ще става по предписани на учителите, а социалните работници трябва да се съобразяват. Тези нормативни промени скоро ще бъдат пуснати за обсъждане и най-вероятно ще влязат в сила от януари догодина. Обсъжда се и безработните родители да се включват в програмите за заетост, но само с ангажимент децата да посещават школото. Същото ще важи и за получаване на общинско жилище. Онези, които не пращат децата в градина или училище, ще бъдат лишавани от такива. Сред другите мерки са временно спиране на помощта при 5 или повече неизвинени отсъствия. Ако те са били спирани три поредни месеца или за шест месеца в рамките на годината, то може да се стигне и до изцяло прекратяване на помощите.
В профила на детето в системата директорът ще може да закачи и извинителната бележка и тя автоматично да бъде проверена дали е автентична, обясниха експерти от МОН.
Красимир Вълчев пък уточни, че преждевременно отпаднали от клас ученици са около 14 %, т.е. между 130 000 и 150 000. По думите му има огромна разлика в резултатите на децата, посещавали предучилищна или градина, в сравнение с техните връстници, които не са ходили на такава.
Резултатите от тези действия ще са ясни края на октомври, каза Дончев.
Отделно от това в началото на учебната година в над 2400 школа МВР ще разпространи брошури за превенция на децата относно безопасен интернет и движение по пътищата, както и такива със съвети за тинейджърите срещу употребата на наркотици.