От днес в Европейския съюз действат по-строги изисквания към екологичните норми, които трябва да покриват новите автомобили, които се продават на територията на Общността. Лабораторният преглед, който трябва да преминават новите модели вече са по-детайлни, а освен това автомобилите ще трябва да се тестват и в движение по открити пътища, докато специално оборудване е прикрепено към ауспуха, припомня The Independent.

Тестовете са част от европейски регулации, насочени към подобряване качеството на въздуха и борба срещу промяната на климата чрез осигуряване на по-точни измервания на емисии като въглероден диоксид и азотни оксиди. Освен това ще бъде осигурена по-точна информация за разхода на гориво.

Шофирането по реални пътища трябва да отнеме възможността на производителите да мамят на тестовете за емисии. Volkswagen Group, например, през 2015 г. инсталира специален софтуер на дизеловите си модели, който да манипулира оценките за емисиите, установявайки кога превозното средство реално се движи по открит път. От Volkswagen заявиха, че 11 млн. от техните превозни средства са били засегнати от скандала в световен мащаб.

Експерти, цитирани от EUObserver, обаче коментират, че тестът Real Driving Emissions (RDE), който предвижда изпитване на колите в движение по открити пътища, няма да елиминира риска автопроизводителите да мамят и да повторят скандала Dieselgate.

„RDE е по-добра тестова процедура, отколкото старата, но тя си остава тестова процедура, затова тя може да бъде изиграна, ако няма правилно прилагане”, коментира Питър Мок, управляващ директор на европейския клон на Международния съвет за чист транспорт.