Магазините в ЕС вече имат право да продават уреди до 900 вата и до 85 децибела.

От 1 септември влиза в сила забраната в ЕС за използването на мощни и шумни прахосмукачки. Целта е да се намали потреблението на електроенергия, предаде бТВ. Магазините вече ще продават прахосмукачки до 900 вата и шумни до 85 децибела. Сега масово разпространените са доста по-шумни и двойно по-мощни.

Въвеждането на ограничението е малко вероятно да се отрази на търговията, смятат управители на големи хипермаркети за електротехника. Повечето производители от няколко години пускат на пазара прахосмукачки с мощност по-малка от 900 вата. 

 

"Доста наши клиенти вече имат мнение и впечатления от тези машини. Отзивите са, че една икономична машина не е за сметка на това, че ще чисти по-слабо и няма да може да смуче.”, коментира Йордан Вакъвчиев, управител на голям хипермаркет за електротехника.

Подобна директива беше въведена и за ползването на обикновени крушки още през 2009 г. В продължение на 4 години поетапно бяха забранени крушките от 60 W нагоре.

8 години по-късно обаче те все още са предпочитани в домовете. А и крушките са леснооткриваеми на пазара и струват 80 ст.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор само за тази година е спряла от продажба 101 вида крушки в България, а 19 вида са унищожени. От 1 април 2017 г. тече и засилен митнически контрол на вноса на забранени лампи. От следващата година експертите ще следят и дали се спазва забраната за мощни и шумни прахосмукачки.