Днес мюсюлманите по света почитат Курбан Байрам. В южната гранична провинция Килис беше въведена специална електронна система, позволяваща на избягалите от родината си сирийци да могат да се върнат за празника и отново да се върнат в Турция, предава БНР.

Курбан Байрам, или Празникът на жертвоприношението, е най-голямото религиозно тържество за мюсюлманите. Празненствата обичайно протичат три дни. Корените им са във вярата, че Аллах поръчва на Ибрахим да принесе в жертва сина си Ишхаак като доказателство за своята вяра. В последния момент детето е спасено от спуснали се ангели, които го заменили с жертвено животно.

Поради хигиенни съображения турските здравни власти наложиха забрана на традицията курбан да се коли в дворовете или на улицата. Месото за празничния курбан ще бъде закупувано от специално определени места. Ще се извършват проверки, а глобата за неспазване на наредбата е 203 турски лири или около 105 лв.

Това е време за събиране на семействата, младите отдават почит на по-възрастните, посещават се роднини и приятели. На съседи и хора в нужда се раздава от приготвеното за целта месо. Това е време на благотворителност, подобно на Коледа при християните и се правят дарения за различни каузи.

По решение на правителство бяха слети предната събота и неделя с Деня на победата на 30 август и тържествата за Курбан Байрам, така че се получи десетдневна ваканция.

Индустрията и износителите се оплакват, че търпят загуби от дългите неработни дни, докато туристическият сектор се надява на приходи, които да компенсират сравнително лошия сезон. Очаква се около 20 млн. души да пътуват към родните си места или на почивка. В дните с очакван най-голям трафик властите обявиха, че преминаването по магистралите и мостовете над Босфора ще бъде освободено от обичайните такси.

Българските граждани, пътуващи в този период в Турция, трябва да проверят дали местата, които искат да посетят, ще бъдат отворени. Държавните и общински служби няма да работят, но това не се отнася за частния сектор.

Междувременно в южната гранична провинция Килис, беше въведена специална електронна система, чрез която избягалите в Турция от войната в родината си сирийци, да могат да посетят близкоизточната държава за празника и впоследствие отново да се върнат в Турция преди 15 октомври. Възползваха се над 65 хиляди души.

В цялата страна се организират религиозни тържества и различни други празнични прояви.