За формиране на "широк антитерористичен фронт" "не на думи, а на дела" призовава руският президент Владимир Путин в програмна статия за новите хоризонти на стратегическото партньорство в рамките на организацията БРИКС.

Руският печат обширно цитира материала, публикуван на сайта на Кремъл в навечерието на предстоящия в китайския град Сямън лидерски форум на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка).

"До голяма степен благодарение на действията на Русия и други заинтересовани държави напоследък са създадени предпоставки за подобряване на ситуацията в Сирия. Нанесен е мощен удар по терористите", констатира Путин, цитиран от вестник "Росийская газета".

При все това подчертава, че антитерористичната борба "в Сирия, в други страни и региони трябва да продължи".

"Русия призовава не на думи, а на дела да се пристъпи към формиране на широк антитерористичен фронт на общопризната международноправна основа, централна роля в който да има ООН. И в това отношение естествено ценим подкрепата и съдействието от страна на нашите партньори в БРИКС", добавя президентът на Федерацията.

Ситуацията на Корейския полуостров "балансира на ръба на мащабен конфликт", отбелязва Путин. Според Русия "е погрешно и безперспективно" да се разчита, че само чрез натиск върху Пхенян може да бъдат спрени ракетно-ядрените му програми.

Проблемите в региона трябва да се решават чрез пряк диалог между всички заинтересовани страни без предварителни условия, се казва в статията.

Путин предлага да бъдат разработени правила за международна информационна сигурност и посочва, че е необходимо да бъде изградена единна международноправна база за сътрудничество в тази сфера, пише "Комсомолская правда".

"Важна стъпка" към бъдещите "универсални правила за отговорно поведение на държавите в тази област" според него може да стане сключването на международна спогодба за информационната сигурност в рамките на БРИКС.

Путин изтъква, че Русия последователно се обявява за разширяване на сътрудничеството между страните от БРИКС в областта на глобалната информационна сигурност.

Руският президент заявява, че на предстоящата среща на върха делегацията от Москва се надява да обсъди с другите участници и въпроси, засягащи търговското сътрудничество, допълва електронното издание ФАН.

По думите на Путин руската делегация ще прикани държавите от БРИКС да обсъдят борбата с инфекциозните заболявания и епидемиите, също и въпроси около създаването на нови лекарства, пише във връзка със статията вестник "Известия".

Според руския лидер страната му нарежда сред приоритетните насоки в сътрудничеството с БРИКС дейността в сферата на науките, иновациите и медицината. Той отбелязва високия потенциал на съвместните разработки и на пазарите за наукоемка продукция. Крайно важно е освен това сътрудничеството в областта на дребния и средния бизнес, добавя Владимир Путин.