Несъмнено пътуването със самолет става все по-предпочитано и достъпно за всеки, тъй като е по-бързо и удобно, а в последните години в нискобюджетните компании могат да се намерят изключително евтини билети.

Но зачестиха и случаите, при които полетът закъснява, бива отменен или пътници не са допуснати до борда поради липса на места.

Голяма част от потърпевшите не са информирани какво да предприемат в подобни ситуации и остават с часове на летищата без да им бъде оказано съдействие.

Доста често пътниците не получават и компенсацията, която им се полага при възникнали промени около излитането.

Какви са правата на човек спрямо законодателството на ЕС, ако имате промени в полета?

На първо място вие трябва да се свържете с авиокомпанията и да подадете оплакване. Може да използвате този формуляр за жалба.

В случай, че не получите решение, което ви удовлетворява, можете да препратите същата на вниманието на съответния компетентен Национален орган в държавата, от която летите.

Също така ви се полага информация относно вашите права в тази ситуация.

Компанията, с която пътувате трябва да ви каже причината за забавянето.

При закъснение повече от 2 часа на полета трябва да ви бъдат предоставени безплатни храни и напитки в количество съобразено с времето за изчакване, хотел (когато се налага престой за една или повече нощи) и трансфер между летището и хотела (където е необходимо).

Имате право да ви бъде възстановена стойността на билета в пълен размер в срок до 7 дни, ако закъснението е повече от пет часа, но само ако решите да не продължите пътуването си.

Съгласно Решението на ЕС в случай, че пристигате със закъснение повече от 3 часа и ако въздушният превозвач не може да докаже, че това закъснение е причинено от извънредни обстоятелства, то тогава вие имате право на обезщетение.

То може да бъде между 250 и 600 евро в зависимост от разстоянието на полета и продължителността на закъснението.

Ако при алтернативния полет, който превозвачът ви е предложил бъдете настанени в по-висока класа, не доплащате разликата в цената. А, ако ви настанят в по- ниска класа, са длъжни да ви върнат част от парите ( в зависимост от разстоянието между 30% и 70%).

В случаите, когато ви е отказано допускането до борда въпреки че сте показали изрядни документи, потвърдили сте резервацията и сте отишли навреме, но полетът е претоварен, авиокомпанията е длъжна да ви предложи друг полет, а

ако за вас не е удобно и откажете да пътувате трябва да ви изплатят пълната сума на билета.

Когато изпращате жалба до авиокомпания, е препоръчително да проверите точно какви са правата ви в случая, да поискате компенсация в точния вид и размер, да посочите конкретната директива и/или регулация. По този начин авиокомпанията ще разбере, че сте наясно с правата си и по-трудно ще ви откаже.

Кога няма да получите обезщетение?

Когато причина за закъснението са извънредни обстоятелства.

Такива могат да бъдат лоши метеорологични условия като мъгла, силен вятър и др.

Според Съда на ЕС при подобно закъснение нямам право на обезщетение, ако въздушният превозвач докаже, че голямото закъснение се дължи на извънредни обстоятелства, тоест обстоятелства извън неговия контрол.

Техническа неизправност на самолета не е причина да ви се откаже обезщетение.